Tehtiin eilen meksikolaista ruokaa.

Pöytään kuului:
- tortilloja
- tacoveneitä
- soijasta tehty kastike
- kanakastike
- salsaa
- jalopenoja
- kurkkua ja salaattia
- fetaa
- juustoraastetta
- kermaviiliä (joukossa vähän tacomaustetta)
- cheddarkastiketta (jauheesta ja maidosta valmistettua)

426344.jpg

Tortillojen valmistaminen
Ennen tortillat tehtiin aina itse kun kaupasta ei saanut kunnollisia. Nykyään saa erimakuisia ja hyviä tortilloja ettei tule enää itse tehtyä. Nämä ovat kuitenkin niin eri makuisia, että olivat kivaa vaihtelua pitkästä aikaa.
Tämä ohje on vanhasta kirjasta: Tex Mex ruokien parhaat / Judith Ferguson.

Vehnätortillat (n. 12 kpl)
450 g vehnäjauhoja + karkeita vehnäjauhoja (puolet ja puolet)
1 rkl suolaa
6 rkl öljyä
3 dl kuumaa vettä

1. Mittaa jauhot kulhoon ja lisää suola. Nypi öljy sormin jauhoihin kunnes seos on murumaista. Lisää lähes kiehuvan kuumaa vettä kunnes saat tasaisen taikina.
2. Alusta taikina tasaiseksi hyvin jauhotetulla pöydällä, kunnes taikina ei enää tartu. Peitä taikina kostealla liinalla.
3. Leikkaa taikinasta jokaista tortillaa varten noin kolmen ruokalusikallisen verran kerrallaan ja pyöritä annos palloksi. Pidä loppu taikina peitettynä.
4. Kaulitse taikinapallo erittäin ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Leikkaa levystä tortilla (halkaisija 25 cm). Voit käyttää apuna lautasta.
5. Ripottele jokaiselle tortillalle jauhoa ja pinoa ne. Peitä leivinliinalla.
6. Kuumenna paksupohjainen paistinpannu. Paista kutakin tortillaa noin 10 sekuntia kummaltakin puolelta. Pinoa valmiit tortillat ja peitä ne.

Omia huomioita:
Kuuman veden saa kätevästi niin että ottaa puolet vedenkeittimestä ja puolet kylmää vettä hanasta. Pulikalla saa helpoiten kaulittua sopivia tortilloja. Jauhoja täytyy käyttää todella runsaasti kaulittaessa. 12 kappaletta on aika optimistinen, itse lähtisin 10 kpl tekemään niin saa paremman kokoisia ja ei tarvitse paksuudesta stressata. Lautasen käyttäminen pyöreän muodon saamiseksi on aika turhaa, sillä persoonallisempia noi on vähän muhkuraisilla reunoilla. Paistessa puolta kannattaa vaihtaa kun tortilla alkaa kupruilla kunnolla ja vähän ruskistuu. Jauhoja kannattaa poistaa pannulta ainakin kerran paistamisen aikana sillä ne alkavat haisemaan.

426346.jpg

Tortillakastike soijasta (n. 4 hengelle)
Tämä on ihan oma ohje ja vaihtelee aina aineiden mukaan. Jauhelilihakastikkeen ja soijakastikkeen maku ja ulkonäkö ovat niin lähellä toisiaan ettei eroa helposti huomaa.

4 dl tummaa soijarouhetta
6 dl kiehuvaa vettä
100 g tomaattisosetta
70 g tomaattisosetta
2 rkl ketsuppia
10 rkl salsaa
tacomaustetta
sipulijauhetta
suolaa

Lisää rouhe kiehuvaan veteen. Rouhe imee melko nopeasti tarvitsemansa veden itseensä. Vettä kannattaa lisätä muutamassa erässä ettei kastikkeesta tule liian vetistä.
Loput aineet voi lisätä melko pian tämän jälkeen.

Kanakastike
Tätäkin sävelletään aina oman maun mukaan.

400 g broilerin fileitä suikaleiksi leikattuna
400 g wok vihanneksia
100 g tomaattisosetta
2,5 dl Valio sweet&sour kermaa (vähempikin määrä käy)
10 rkl salsaa
taco maustetta

Paista kanasuikaleet pannulla (tacomausteen voi halutesssaan laittaa pannulle jo nyt niin suikaleet ottavat maun kivasti itseensä). Lisää vihannekset. Kun kanat alkavat olla melko kypsiä lisää muut aineet ja anna hautua ainakin 5 minuuttia.